İşletmelerde Mesleki Eğitim ve Staj Bilgileri

05.01.2022 261

BECERİ EĞİTİM BİLGİLERİ

 

İşletmelerde Beceri Eğitimi Nedir?

Mesleki Eğitim Kurulunca 3308 sayılı Kanun kapsamına alınan meslek alan/dallarında öğrenim gören öğrencilerin 12'nci sınıfta işletmelerde mesleki eğitim görmeleri esastır. İşletmelerdeki mesleki eğitim ders yılı başında başlar, ders yılı sonunda biter. Haftada üç gün işletmede beceri eğitimi, iki gün ise okulda veya eğitim biriminde teorik eğitim yapılması gerekir. Ancak, okulda atölye ve laboratuvar donatımı olmaması nedeniyle uygulamalı eğitimin işyerlerinde yapılması hâlinde, programın özelliğine göre okulda üç gün teorik eğitim yapılabilir.

 

İşletmelerde Beceri Eğitimi Ne Zaman Başlar? Ne Zaman Biter?

Eylül ayında okulun başlaması ile başlar ve Haziran ayında okulların kapanmasıyla biter. Stajın sona ermesiyle de öğrenciler İşletmelerde Beceri Eğitimi Sınavı'na girerler. Beceri sınavı öğrencinin öğrenim gördüğü okulda yapılmaktadır. İşletmelerde Beceri eğitiminin, okulda verilmesi gereken eğitimin okul yerine kamu veya özel sektör fark etmeksizin uygulamalı olarak verilmesidir. Burada esas amaç öğrencinin Mesleki Eğitimini gerçek çalışma ortamında uygulamalı olarak görmesinin sağlanması ve nitelikli eleman yetiştirmektir.

Beceri Sınavı Nasıl Yapılır?

Öğrencilere bu sınavda alanlarının özelliğine göre "teorik" ve "uygulamalı" olarak iki aşamalı sınav yapılabilir. Ayrıca bu sınavdan alınan puanların yanı sıra öğrencilerin stajları boyunca doldurdukları "staj defteri" vardır. Bu defter öğrenciler tarafından kendilerine verilen "gelişim tablosuna" göre iş yerinde yaptıkları işlerin kaydedilmesidir. Bu defterdeki her sayfa bir işi temsil eder. Defter doldurulurken yapılan iş deftere yazılır ve önce öğrenci kendisi imzalar daha sonrada işyerindeki eğitim sorumlusu ve koordinatör öğretmen tarafından onaylanır. Yıl sonunda bu staj defteri toplanır. Öğrenci yazılı ve uygulamalı sınav olarak değerlendirmeye tabi tutulur ve staj defterine de not verilir. Öğrenciye ayrıca staj yaptığı işyeri de belirlenen bazı kriterlere göre 2.dönem için not vermektedir. Açık meslek lisesinde okuyan öğrencilere sınavlar her dönem için ayrı yapılırken örgün öğretim kapsamındaki öğrencilere beceri sınavı II.Dönem 1. defa yapılır.   

İşletmelerde Beceri Eğitimi Notu Nasıl Bulunur?

Staj Puanı İçin Örnek: Öğrencinin işletmeden aldığı notlar birinci dönem için 80 ikinci dönem için de 70 olsun. Öğrenci staj defterinden de 80 almış olsun. Öğrenci beceri sınavından da 70 aldı diyelim. Şimdi oranlara göre bu işlemleri gerçekleştirelim. Öncelikle işletme puanını öğrenelim: ( 70 + 80 ) / 2 = 75 Staj defteri puanını bulalım : 80 ( %20'si 16 eder ) Beceri sınavı puanını bulalım : 70 ( %80'i 56 eder) Şimdi Beceri puanını bulalım : 16 + 56 = 72 puan Yukarıda da işletme puan ortalamasını bulmuştuk. O ortalama ve beceri puanı aldığımızda öğrencinin beceri uygulamasından yıl sonu puanı : ( 75 + 72 ) / 2 = 73 olur.