Ebe Yardımcılığı

Ebe Yardımcılığı

24.06.2020 175

Ebe Yardımcısı; ebelerin nezaretinde yardımcı olarak çalışan, ayrıca hastaların günlük yaşam aktivitelerinin yerine getirtmesi, beslenme programının uygulanması, kişisel bakım ve temizliği ile sağlık hizmetlerine, ulaşımında yardımcı olan ve refakat eden sağlık teknisyenidir.

Ana-çocuk sağlığı hizmetlerini yürüten, doğum öncesi, doğum, doğum sonrası hizmetleri veren, 0-6 yaş grubu çocuk beslenme aşıları yapan, aile planlaması, kişisel temizlik kuralları, ilkyardım, bulaşıcı ve sosyal hastalıklardan korunma- savaşla ilgili konularda bireye, aileye, topluma sağlık eğitimi veren, doğum, ölüm istatistik verileri toplayan, değerlendiren kamu kuruluşları ile gerekli iş birliğini sağlayan insani ve ahlaki davranışları ile örnek meslek mensubudur.  Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi ve özel liselerde bu alanlarda eğitim verilmektedir.

Giriş Şartları:

Hemşirelik yardımcılığı programına ortaokul TEOG sınavına göre, tercih ve yerleştirme sistemiyle doğrudan öğrenci alınır.

Eğitimin Süresi ve İçeriği:

Ebe Yardımcılığı Bölümünde 4.yıl süre ile eğitim verilmektedir. Mesleki Eğitimde; Genel Kültür Dersleri yanında Meslek Dersleri ve bunların Uygulamalı Dersleri (hastanelerde) verilmektedir. Öğrenciler 9. sınıfta bütün okullarda okutulan ortak dersleri; 10. sınıftan itibaren Sağlık Hizmetleri Alanı'nda ortak derslerle birlikte Sağlık Bilimleri alan derslerini teorik ve uygulamalı olarak görürler. 11.sınıftan itibaren Ebe Yardımcılığı dalına geçerek ilgili dalla ilgili mesleki teorik ve uygulamalı eğitim alırlar. Ayrıca üniversiteye girişlerde önlisans sağlık bölümleri için ayrıca ek puan verilmektedir.

Çalışma Alanları Ve İs Bulma Olanaklar:

 Ebe Yardımcıları; resmi veya özel hastanelerde, dispanser ve sağlık ocaklarında, doğumevlerinde, aile planlaması merkezlerinde görev alabilirler. Çalışma ortamı genellikle temiz ve kapalıdır.