Hemşire Yardımcılığı

Hemşire Yardımcılığı

24.06.2020 286

Hemşire yardımcısı; mesleki ve teknik anadolu liselerinin sağlık hizmetleri alanı, hemşire yardımcılığı programından mezun olup hemşire nezaretinde yardımcı olarak çalışan, ayrıca hastaların günlük yaşam aktivitelerinin yerine getirilmesi, beslenme programının uygulanması, kişisel bakım ve temizliği ile sağlık hizmetlerine ulaşımında yardımcı olan ve refakat eden sağlık teknisyenidir. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi ve özel liselerde bu alanlarda eğitim verilmektedir.

 Giriş Şartları:

Hemşirelik yardımcılığı programına ortaokul TEOG sınavına göre, tercih ve yerleştirme sistemiyle doğrudan öğrenci alınır.

 Eğitimin Süresi ve İçeriği:

Hemşire Yardımcılığı Bölümünde 4.yıl süre ile eğitim verilmektedir. Mesleki Eğitimde; Genel Kültür Dersleri yanında Meslek Dersleri ve bunların Uygulamalı Dersleri (hastanelerde) verilmektedir. Öğrenciler 9 uncu sınıfta bütün okullarda okutulan ortak dersleri; 10 sınıftan itibaren Sağlık Hizmetleri Alanı'nda ortak derslerle birlikte Sağlık Bilimleri alan derslerini teorik ve uygulamalı olarak görürler. 11.sınıftan itibaren Hemşire Yardımcılığı dalına geçerek ilgili dalla ilgili mesleki teorik ve uygulamalı eğitim alırlar. Ayrıca YKS'de Sağlık Hizmetleri alanı ön lisans programlarına ek puan verilmektedir.

 Çalışma Alanları ve İş Bulma İmkanları:

 Mezunlar Hemşire Yardımcısı ya da Klinik Destek Elemanı olarak kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında iş bulabilmektedirler. Sağlık sektörünün öneminin artmasıyla, bu bölümün mezunlarının iş imkanlarının gelişeceği düşünülmektedir.